Русија

---------------------------------------------

Поштовани ученици, на овој страници можете пронаћи новости везане за Русију.

____________________________________

10.11.2021 - НИКОЛИНА ЛАЗИЋ, УЧЕНИЦА IV8 ОДЕЉЕЊА, ПОБЕДНИК ЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ ТАКМИЧЕЊА ЗА МЛАДЕ ”РУСКИ ЈЕЗИК - ЈЕЗИК ПОЕЗИЈЕ”

На сајту Руског дома објављена је информација о конкурсу за бесплатно студирање у Руској Федерацији. Као и до сада пријављивање се врши онлајн на сајту овде.

Пријава се може поднети до 10. децембра 2021. године. Више о овоме прочитајте на овде.

____________________________________

04.12.2020 - НИКОЛИНА ЛАЗИЋ, УЧЕНИЦА IV8 ОДЕЉЕЊА, ПОБЕДНИК ЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ ТАКМИЧЕЊА ЗА МЛАДЕ ”РУСКИ ЈЕЗИК - ЈЕЗИК ПОЕЗИЈЕ”

Николина Лазић, ученица IV8 одељења, победник је Међународног такмичења за младе ”Руски језик - језик поезије” у категорији Руска класична књижевност XIX века. Уз подршку наставника руског језика, Ане Спремић и техничку помоћ Марка Тошића (IV8), Николина је припремила видео наступ на стихове А.С.Пушкина, чувено ,,Татјанино писмо” из романа у стиховима ,,Јевгеније Оњегин”.У конкуренцији 1472 учесника из различитих земаља жири је најпре одабрао 50 финалиста од којих су даље за сваку категорију гласовима публике, а потом и оценама стручне комисије, одабрано десет победника.

Све победнике очекује вредна награда - iPad Apple и диплома победника. Честитамо Николини на постигнутом успеху и желимо још пуно оваквих победа!

____________________________________

04.12.2019 - Отварање „Паметне учионице руског језика“ у VIII Београдској гимназији

У VIII Београдској гимназији одржано је свечано отварање „Паметне учионице руског језика“, која је омогућена захваљујући заједничкој реализацији пројекта Руског дома и Руске хуманитарне мисије (РХМ) за подршку и популаризацију учења руског језика у Србији.

Свечана церемонија је одржана у великом амфитеатру гимназије, који је потпуно реновирао и опремио РХМ, претворивши га у гимназијиски центар за учење руског језика, а којем су поклоњена савремена методичка средства, књижевна дела, као и образовна литература и енциклопедије.

Присутнима су се обратили директор гимназије Ирена Брајовић, генерални директор РХМ Алексеј Полковников, заменик руководиоца Руског дома Василије Галактионов и други. Ученици гимназије су припремили музичко-кљижевни наступ на руском језику.

Ученици и наставници VIII Београдске гимназије активно учествују у различитим манифестацијама културно-образовног карактера, које организује Руски дом. Многи ученици гимназије настављају своје образовање у руским универзитетима.

У оквиру пројекта подршке руских школа у иностранству већ више година на курсевима језика у Руском дому се образују предметни наставници, а од 2019/2020. године у гимназији ради предавач, носилац руског језика. Од следеће школске године планира се отварање билингвалног руско-српског одељења.

Вест преузета са сајтаruskidom.rs

____________________________________

23.11.2019 - Посета Руском дому

У среду, 23. октобра 2019. године ученици Осме београдске гимназије у пратњи помоћника директора Добриле Лукић и директора Ирене Брајеви, присуствовали су у Руском дому свечаном концерту руског хора "Капела дечака и младића" Свердловске дечје филхармоније из Јекатеринбурга.

Хор је основан 1979. године од стране чувеног хор-мајстора Ларисе Балтер, a ове године познати хор у Русији, и далеко изван својих граница, прославио је 40 година постојања.

____________________________________

24.06.2019 - Посетa Музеју Српске православне цркве

Дана 20.06.2019. године, наставник веронауке Радмило В. Кошутић је са ученицима одељења II5 посетио Музеј Српске православне цркве. Том приликом кустос музеја је веома лепо ученицима изложила историјат духовно културног блага које се налази у музеју, истакавши његов духовни и културолошки значај за српски народ. Међу најзначајније експонате спада плаштаница краља Милутина (крај 13. и почетак 14. века), одоре светог кнеза Лазара, митрa Катарине Кантакузине, похвале монахиње Јефимије, повеље цара Душана, кивота светог Стефана Дечанског из 1343. године, повеље Вука Бранковића и Дечанско апокрифно јеванђеље из 13. века. У Музеју Српске православне цркве чувају се многе повеље, привилегије, синђелије, дипломе, међу којима су и повеља краља Вукашина, цара Душана, препис повеље кнеза Лазара – издате манастиру Раваници, деспота Јована Бранковића, затим повеље влашких владара Константина Басарабе и Шербана Кантакузина и молдавског војводе Василија.

О везама Срба и Руса сведоче повеље руских царева Александра Михајловича и Петра Великог. Засебну целину чине привилегије и документа аустријских владара: цара Фердинанда III, затим Леополда VI, Јосифа II, царице Марије Терезије и Фрање Јосифа.

Једну целину чине и турска документа издавана фрушкогорским манастирима, углавном из друге половине XVI и кроз цео XVII век. Сачуване су и многобројне богослужбене књиге штампане у Млецима, Москви, Римнику и Бечу, а посебну вредност представљају књиге штампане у XVIII веку у Сремским Карловцима. Један део овог фонда чини и велики број грчких, руских, влашких рукописних и штампаних књига. Руско штампано Четворојеванђеље из 1751. године издваја се због својих димензија 50х71цм, и тешко је 21кг. Значајну целину у Музеју чине и иконе и копије фресака манастира и копије слика државних сабора и то Сабор Немањин у Цркви Светог Ахилија, Сабор Симеона Немање и краља Стефана Уроша Другог у Пећкој патријаршији и Сабор Светог Саве из Цркве Светог Димитрија у Пећкој патријаршији.

Портрети патријараха, митрополита, епископа и угледних личности из српске прошлости су дела наших најпознатијих сликара Јакова Орфелина, Теодора Димитријевића Крачуна, Павела Ђурковића, Уроша Предића, Паје Јовановића и других.

Након посете Музеју, ученици су са вероучитељем посетили Саборну цркву, где им је вероучитељ испричао историјат везан за храм, појединости ( ризница, мошти, живопис), као и понешто о личностима, великанима наше прошлости који тамо почивају.

____________________________________

05.06.2019 - Похваљујемо за постигнут резултат у финалу VII НИС Олимпијаде из руског језика

Похваљујемо Катарину Јаблановић, III4 (наставник Ана Спремић), Николину Митов, III7 и Николину Лазић, II8 (наставник Александра Спасић) за постигнут резултат у финалу VII НИС Олимпијаде из руског језика.

____________________________________

22.05.2019 - Николина Лазић се пласирала на VII НИС Олимпијади из руског језика у финалну етапу такмичења

Након ревизије квалификационих тестова и објављивања коначне ранг листе VII НИС Олимпијаде из руског језика утврђено је да се Николина Лазић, ученица II8 одељења, такође пласирала у финалну етапу овог такмичења. Честитамо!

____________________________________

12.05.2019 - Концерт ученика гимназија и средњих школа

У уторак, 14. маја, у концертној сали Руског дома у Београду ученици Осме београдске гимназије наступили су на петом Концерту ученика гимназија и средњих школа на којем је учествовало 20 школа из Београда, као и гости из Зрењанина и Младеновца. Публика је имала прилику да ужива у препознатљивим, али и потпуно новим извођењима руске поезије и песме.

Текст Руског дома о концерту ученика гимназија и средњих школа можете пронаћи овде.

____________________________________

10.05.2019 - ,,Артек без границ"

На међународном конкурсу видео радова ,,Артек без границ" у категорији сународника Катарина Јаблановић, 3/4, освојила је награду за видео о везама између Русије и Србије. Награђене очекује боравак у Међународном образовном кампу ,,Артек" на Криму у трајању од три недеље. Честитамо!

____________________________________

10.05.2019 - Пласман у финале VII НИС Олимпијаде из руског језика

У финале VII НИС Олимпијаде из руског језика пласирале су се Николина Митов (3/7), Сара Јелић (4/1) и Катарина Јаблановић (3/4). Ученице су припремале професорке Александра Спасић и Ана Спремић. Финале ће се одржати 24. маја у Новом Саду. Честитамо!

____________________________________

25.04.2019 - Међународна Олимпијада из руског језика ,,Лик Русије 2019"

На Међународној Олимпијади из руског језика ,,Лик Русије 2019", коју организује Руска школа при Амбасади Русије, ученици Ђорђе Петровић, I8, и Лазар Мишић, II8, предвођени професорком руског језика, Александром Спасић, освојили су прво и треће место за есеје из области Историје на тему ,,Ја, ти, он, она - заједно смо цела земља". Честитамо награђеним ученицима и њиховој професорки на постигнутим резултатима.

____________________________________

06.02.2019 - Конкурс Министарства високог образовања и науке Русије и Росотрудничества

Министарство високог образовања и науке Русије и Росотрудничество објављују конкурс за пријем на школовање о трошку федералног буџета (квота) у образовним институцијама за високо образовање у Руској Федерацији за школску 2019/2020. Студенти, који остваре право на стипендију, имају могућност да: наставе школовање одмах после стицања претходног образовања (средња школа, висока школа, факултет), студирају бесплатно, добијају новчану стипендију (у износу од 1.300 рубља и више у зависности од региона и одређено факултета) без обзира на академски успех, буду смештени у студентском дому. У 2019.години за Србију је издвојено 122 стипендије.

Детаљне информације о условима конкурса на сајту www.ruskidom.rs.

Регистрација пријава на сајту #https://russia-study.com/ru">russia.study.

Рок за предају документације је 5. март 2019. године..

____________________________________

13.11.2018 - Ученици Осме беогрдске гимназије на IV Географском диктату Руског географског друштва

Ученици Осме беогрдске гимназије: Емилија Крантић, Лидија Божиновић, Михаило Пешут, Никола Милутиновић из одељења 3-2, Јована Кесеровић, Ђорђе Ђоловић, Урош Стојанов, Исидора Ранисављевић из одељења 3-4 и Ђорђе Бањац из одељења 3-7, предвођени наставницом географије Добрилом Лукић и наставницом руског језика Аном Спремић, учествовали су на IV Географском диктату Руског географског друштва. Исти је одржан у просторијама Руског центра за науку и културу у Београду (Руску дом). Географски диктат се одржава од 2015. године, а на иницијативу председника Савета покровитеља Руског географског друштва Владимира Владимировича Путина. Од 2017. године, Диктат има међународни карактер. Ове године Диктат је организован у више од 60 држава широм света. Центар Руског географског друштва у Србији реализовао је Диктат на пет локација – четири у Србији (Београд, Косовска Митровица, Врање и Брус) и једној у Републици Српској (Бања Лука).

____________________________________

21.05.2018 - Захвалница Руског дома

Захвалницу Руског дома можете погледати ОВДЕ.

____________________________________

11.05.2018 - VI НИС Олимпијадa из руског језика

У финале VI НИС Олимпијаде из руског језика пласирале су се Сара Крстивојевић - II4, Николина Митов - II7, Александра Његован- III1 и Маја Ранисављевић - IV1. Финале овог међународног такмичења биће одржано 27. маја у Новом Саду.

____________________________________

24.04.2018 - Извештај о посети делегације Средње општеобразовне школе № 246 из Санкт-Петербурга

У периоду од 17 до 24 априла 2018 године Осму београдску гимназију посетила је други пут заредом делегација наставника и ученика Средње општеобразовне школе № 246 из Санкт-Петербурга са којом гимназија има потписан споразум о сарадњи и програму размене ученика.

Наш ,,април у Београду” протекао је у пријатељској атмосфери предивног, сунчаног београдског пролећа. Чак ни интензиван програм посете који смо припремили и умор који смо осећали на крају сваког дана нису утицали на дивно расположење.

Програм посете је за циљ имао упознавање са Београдом, историјом нашег народа, српском културом и особеностима српског језика, као и размену педагошких и наставних искустава између наставника. Кроз организоване јавне часове у школи ученици су имали прилику да увиде паралеле између српског и руског језика, али и историје и културе. Осим тога, потрудили смо се да допринесемо усавршавању енглеског језика ученика из Питера кроз активности у којима су интезивно примењивали своја знања. Примењујући савремене технологије, представили смо знаменитости Београда и Србије.

Обиласци и екскурзије су такође имале едукативни карактер и продубљивали су знања и учениика домаћина и гостију: посете Војном музеју, Историјском музеју, Музеју Николе Тесле, Народној скупштини, цркви Светог Марка и Руској цркви, Храму Светог Саве, Патријаршији, Руском дому, екскурзија у Нови Сад, обилазак Петроварадина и Музеја града Новог Сада. Имали смо посебну част да ученике гимназије и делегацију из Русије у Патријаршији прими управо Патријарх српски Иринеј. Овај сусрет је на госте оставио изузетан утисак, о чему сведоче и писма ученика из Питера, која можете прочитати на сајту наше школе.

На завршној свечаности у школи наступали су ученици обе делегације, размењивали смо и сумирали утиске, а госте смо изненадили припремљеним персонализованим разгледницама Београда са фотографијама ученика и информацијама о Београду „сакривеним“ иза QR кодова на полеђини, које ће понети као сувенир и успомену на посету Србији и Београду. О свему још боље сведоче фотографије које можете погледати у Галерији нашег сајта.

Извештаји ученика:

1vera.

2vladislav.

3darja.

____________________________________

10.02.2018 - Бесплатно школовањe ученика на високошколским установама у Руској Федерацији

Бесплатно школовањe ученика на високошколским установама у Руској Федерацији. Више информација прочитајте ОВДЕ.

____________________________________

19.12.2017 - Отварање изложбе «Ана Карењина као огледало епохе»

У петак, 15. децембра, у Руском дому ученици Осме београдске гимназије су заједно са директором, Иреном Брајевић и наставником руског језика, Аном Спремић, присуствовали отварању изложбе «Ана Карењина као огледало епохе» из колекције Државног музеја Л. Н. Толстоја и пројекцији филма «Ана Карењина. Сећања Вронског», прослављеног руског режисера и директора кинематографског концерна «Мосфильм», Карена Шахназарова. Ови догађаји су део свеобухватног програма под називом »Руски језик: читамо, слушамо, гледамо» који ће се одигравати у Руском центру за науку и културу, Руском дому, у периоду од 15-19. децембра, a у чијој организацији осим поменутих институција учествују Руска хуманитарнa мисија и Центар филмских фестивала и међународних програма при Руском Фонду Културе.

Више о овоме можете прочитати на сајту Руског дома - У Оквиру Пројекта „Руски Језик: Читамо, Слушамо, Гледамо…“

____________________________________

02.11.2017 - Путовање у Санкт-Петербург

Од 17. до 24. октобра делегација Осме београдске гимназије по други пут је посетила Средњу општеобразовну школу № 246 Приморске области града Санкт-Петербурга. За време посете између ученика из Србије и Петербурга развило се право пријатељство. Заједно смо посадили храст Петра Великог на територији школе № 416 града Петерхофа, Вашингтонски и Тургењевски храст – у дворишту Школе № 246. У оквиру културног програма посетили смо Ермитаж, Руски музеј, Казањски храм, Исакијевски храм, Петерхоф и Летњи дворац Петра Великог, Петропавловску тврђаву, место дуела А.С. Пушкина и Дом-музеј великог песника у ул. Мојка, бр. 12. А још су за госте из Србије били организовани јавни часови из руског језика и књижевности и обиласци објеката Школе № 246 која се може похвалити изузетно опремљеним простором – савременим кабинетима, базенима за ниже узрасте и одрасле ученике, салама и спортским теренима, спелеопећином или ,,сланом“ собом и савременом свечаном салом са преко 300 места. У оквиру округлог стола последњег дана посете, ученици наше школе су одржали презентације о Београду и Србији и паралелама између два језика и културе, говорили су стихове и размењивали утиске. Обе стране су посетом веома задовољне и са нестрпљењем ишчекују нови сусрет на пролеће следеће године у Београду!

Слике можете погедати ОВДЕ.

____________________________________

11.10.2017 - Посета Руском дому

Дана 10.октобра 2017.године у галерији Руског дома, ученици I/8 Осме београдке гимназије са професором социологије Бојаном Тодоровићем присустовали су ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ „МОЈ КРАЈ, ЗАМИШЉЕН И НЕЖАН...“ ИЗ ФОНДОВА ДРЖАВНОГ МУЗЕЈСКОГ КОМПЛЕКСА СЕРГЕЈ ЈЕСЕЊИН, СЕЛО КОНСТАНТИНОВО У РЈАЗАНСКОЈ ОБЛАСТИ. Изложбу је пратила нарација о делу и животу чувеног руског књижевника.

____________________________________

06.10.2017 - Промоција књиге „Валентина Терешкова - прва жена у свемиру”

Ученици Осме београдске гимназије, са професором хемије Слађаном Остојић, присуствовали су промоцији књиге ,,Валентина Терешкова - прва жена у свемиру'', ауторке Марије Ранђеловић. Промоција је одржана 3. октобра у Руском дому у 19х. Промоцију је отворио хор руском песмом ,,Љебинушка''. Према речима ауторке, књига је написана из жеље да се пажња усмери на жене као и на њихове велике подвиге, који су, такође, од великог значаја за нашу планету и свет, па је стога настала и књига о Валентини Терешковој - жени која је прва летела у свемир. У склопу овог догађаја, одржано је и проглашење најуспешнијих дела и писаца конкурса ''Доситејево златно перо''.

____________________________________

14.09.2017 - Недеља руског филма

Дана 14.9.2017. ученици Осме београдске гимназије са професором руског језика Маријом Бакић,у оквиру Недеље руског филма у Србији „Бајке детињства”, присуствовали су гостовању композитора и извођача Сергеја Светлова у Руском дому. У оквиру исте манифестације погледали су премијерну пројекцију филма „ВРЕМЕ ПРВИХ”.

____________________________________

17.05.2017 - Диплома за Осму београдску гимназију

Руски центар за науку и културу у Београду доделио је Диплому Осмој београдској гимназији за представљање свог рада на концерту гимназија које организује подружница Славистичког друштва Србије.

____________________________________

09.05.2017 - НИС Олимпијадa

У финалу 5. НИС Олимпијаде из руског језика учествоваће најбоље пласирани ученици Осме београдске гимназије из II, III и IV категорије. Пласирали су се Николина Митов, I7 у II категорији са освојених 43/60, Соња Вулић, IV2 у III категорији (55/60 бодова) и Лав Ђурић, II3 у IV категорији (45/60 бодова). Осим првопласираних ,,олимпијску норму" остварили су Маја Ранисављевић, III1 (48/60 бодова) и Младен Продановић, IV1 (48/60 бодова). Финале ће се одржати 27. маја у Руској школи у Београду.

____________________________________

28.04.2017 - НИС Олимпијадa из руског језика

Дана 28.04. одржано је школско такмичење V НИС Олимпијаде из руског језика. Учествовало је 17 ученика у три категорије. Ученик који оствари најбољи резултат у својој категорији и освоји ,,Oлимпијску норму", пласираће се у финале овог такмичења које ће се одржати 27. маја Руској школи у Београду.

____________________________________

24.04.2017 - Представа на руском језику

Дана 24.04.2017.године, ученици гимназије заједно са гостима из Санкт Петребурга извели су у свечаниој сали заједничку представу на руском језику.

____________________________________

10.04.2017 - Пета Нис Олимпијада из руског језика

Руски центар фонда „Руски мир“ при Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду заједно са Славистичким друштвом Србије, уз подршку Министарства просвете Републике Србије и компаније НИС, ове године организује Четврту НИС Олимпијада из руског језика. Циљ ове манифестације је промовисање и популаризација руског језика, а најбоље учеснике очекује низ пригодних награда. Сва упутства за пријављивање ученика, као и обрасце свих потребних докумената за пријаву можете наћи на сајту: www.ns-rus.rs i www.ruskicentar.edu.rs

Изјаву прочитајте ОВДЕ.

Пропозиције прочитајте ОВДЕ.

____________________________________

17.03.2017 - Ученици одељења III1 гледали су сатиричну комедију Уносно место

Ученици одељења III1 Осме београдске гимназије гледали су сатиричну комедију Уносно место у Југословенском драмском позоришту са разредним старешином Дураки Шемијом и професорком информатике Снежаном Китановић. „Уносно Место“ Островског, једног од највећих руских драмских писаца, иако настало још 1875., савршено кореспондира са овим временом. Ученици су, како кажу, били одушевљени изванредном глумом великана наше сцене.

____________________________________

14.02.2017 - Студије у Русији

Позивају се ученици Осме београдске гимназије да узму учешће у конкурсу који је расписало Министарство образовања и науке Русије и Росотрудничество за пријем држављана Републике Србије на школовање у образовним институцијама за високо образовање за академску 2017/2018. годину.

Ове године је за Србију за пријем на школовање у образовним институцијама Руске Федерације на рачун државног буџета издвојена квота од 100 студената за програм високог образовања и додатног стручног образовања.

Детаљне информације о конкурсу можете наћи на сајту Осме београдске гимназије или на сајту Руског дома www.ruskidom.rs.

Пријављивање заинтересованих је путем сајта www.russia.study.

Рок за пријаву је 15. март 2017. године.

Услове конкурса можете погледати ОВДЕ

____________________________________

29.10.2016 - Недеља руске културе

Ученици Осме београдске гимназије, предвођени професором руског језика, Аном Спремић, учествовали су у манифестацији Недеља руске културе у Београду у суботу, 29.10. у Деветој гимназији ,,Михајло Петровић Алас". Након такмичења из језика под називом ,,Нађи грешку", ученици су имали прилике и да пробају традиционална руска јела, као и да уживају у културно-уметничком програму, из којег посебно издвајамо наступ Хора слависта.

____________________________________

18.10.2016 - Посета Санкт Петербургу

Професор руског језика Ана Спремић са ученицима Осме београдске гимназије у периоду од е 11-18. октобра 2016.године посетили су Санкт Петербурга као гости Средње општеобразовне школе №246 Приморског реона града. Домаћини су нам представили најважнија места вољеног Питера: Зимски дворац и Дворски трг са Александровим стубом, Адмиралитет, Руски музеј, Кунсткамера, Петропавловску тврђаву, Летњи сад, Невски проспект, здање СПГУ – државног универзитета, Исакијевски храм, Казањски храм, Цркву Спаса на крви. Прешавши мостове преко река и канала – Неве, Мојке, Фонтанке и др. разумели смо зашто овај град зову и Северном Венецијом, а уживајући у погледу на прелепе грађевине у стилу барока, класицизма и неокласицизма схватили смо да је и назив Северна престоница за овај град сасвим оправдан. Домаћини су нас упознали и са још једном знаменитошћу свога града – метроом - једним од најдубљих у свету, и испричали нам занимљиве приче о њему и технолошким достигнућима која су у његовој изградњи примењена. Осим упознавања са градом и начином живота Петербуржана, имали смо прилику да учествујемо и у животу школе-домаћина на јавним часовима информатике, физике, хемије, руског језика, енглеског језика, математике, биологије. Веома нам се допала организација тих часова у којој ученици имају велико учешће у припреми и извођењу. Наравно, наше утиске употпунили су и Петропавловска тврђава, Ермитаж, Руски музеј, посета Констатиновском дворцу (данас Председничкој палати) и граду Пушкину (некадашњем Царском Селу), „Лабудово језеро“ у Маринском театру, као и дружење и са породицама-домаћинима, захваљујући којима смо се на прави начин упознали са свакодневним животом становника овог прелепог града. Посебан утисак, наравно, оставља раскошан барокни Александровски дворац са Ћилибарском салом и прелепим парком у граду Пушкину (некадашње Царско Село, у којем је знаменити А.С.Пушкин похађао чувени Лицеј), који вам на прави начин дочарава епоху у којој су живели и стварали песници и мислиоци златног доба руске културе.

Слике можете погледати ОВДЕ.

<